Profi hajgyógyász naplója

Profi hajgyógyász naplója

A fodrász válaszol

A különböző hajproblémák nagyon sok nő életet keserítik meg, hiszen esztétikai problémát is jelentenek, valamint  kezelésük is sokszor időigényes. Érdemes azonban odafigyelni ezekre és  kezelni, hiszen ezek a “tünetek” is testünk jelzései felénk. Fordítsd időt hajad ápolására is és kezeld hajproblémáidat! A hajhullás is számos gondot okoz a hétköznapokban, ezért fontos, hogy a  hajhullás megelőzésével is időben elkezdjünk foglalkozni. A legfontosabb, hogy a hajad adottságainak megfelelő gondoskodásban részesüljön, ezért szalonunk profi hajgyógyászai hajtípusonként adnak tanácsokat a hajápolást illetően. Mit ajánl egy profi hajgyógyász a különböző hajtípusokra? Nézzük csak:

A normál hajról

A töredezett hajról

A zsíros hajról

A korpás hajról

A festett hajról

A hajhullásról

Nagyon sok nő küzd különféle hajproblémákkal, mint például a hajhullás és zsírosodás, azonban vannak olyan szerencsések is, akik a normál hajtípusba tartoznak.  Mik a normál haj jellemzői, kik birtokolják ezt típust és szükséges-e az ápolása? Többek között ezeket a kérdéseket fogjunk megválaszolni, azért hogy az egészséges hajjal rendelkezők is kapjanak útmutatást hajuk kezelésére.

A normál haj- a profi fodrász véleménye

A normál haj esetében megfelelő mennyiségű faggyúmirigy termelődik, ezáltal a haj fényes, de nem zsíros. Ha az adott Hölgynek normál haja van, akkor nem érintik az általános fejbőr problémák se, mint a korpásodás és szárazság, amelynek oka az, hogy a fejbőr sejtmegújulási folyamata egészséges. A megfelelő nedvességtartalom biztosítja az esztétikus megjelenést, hiszen amellett, hogy nem zsíros a haj, nem is száraz, hanem optimális. Az ápolás és a formázás is könnyű, mert ideális a nedvességfelvevő képessége, valamint életerős és rugalmas a hajszerkezete. A hajvégek nem töredezettek és könnyen kifésülhető a haj. Felmerülhet a normál haj típussal rendelkezőkben, hogy ilyen ideális adottságok mellett miért kéne ápolnia, vagy jobban odafigyelnie frizurájára. A válasz igen egyszerű, mert ebben az esetben is van célja a táplálásnak, méghozzá az egészséges fejbőr fenntartása!

Az normál haj ápolása

Ezt a hajtípust is érik károsító hatások, és ugyanúgy befolyásolja a textúráját a táplálkozás is, ezért ugyanúgy odafigyelést igényel.

A normál haj típussal rendelkezők fejbőre miután egészséges, ezért a sampon és a balzsam választás esetében a hajszál minősége kell, hogy meghatározó tényező legyen. Ez azt jelenti, hogy mindig a hajadottságaihoz megfelelő termékeket kell választani, tehát festett haj esetén színvédő sampont és balzsamot válasszunk, míg göndör vagy hullámosított hajszál esetén göndör hajszálra rugalmasságát erősítő sampon balzsamot vásároljunk.

Az egészséges hajúak számára nem ajánlott intenzív regeneráló hatású termékeket használni, mivel elnehezíthetik a közepes vastagságú hajszálat. A megfelelő hajmosás is kulcsfontosságú, tehát mindig alaposan ki kell mosni az anyagokat a hajból, mert különben zsíros lesz a fejbőr. Érdemes professzionális termékeket használni, amiben jó kikérni egy fodrász segítségét.

 

A mester tanácsa

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nincsenek fejbőrproblémáid, ne vedd úgy, hogy ez nem is változhat meg! Fontos, hogy mindenki a hajának megfelelő ápolást végezzen otthon. Hiszen fejbőrünk egészsége minden nap fontos. Ezért ne is érd be kevesebbel a tökéletes ápolásnál.

– Váczi Krisztián, Hajgyógyász

A száraz és töredezett hajon sokszor egy mosás sem segít már esztétikailag. Ha a hajvég már nagyon szerte ágazó, akkor nem segíthet már más csak az olló, tehát ennek a hajproblémának a kezelésénél az elsődleges cél a további állapot romlás megelőzése. Kezeld hajproblémád otthon is professzionálisan, profi fodrászunk Szabó Imre tanácsainak segítségével, ha pedig igazi expressz regenerálásra van szükséged gyere el szalonjainkba!

A száraz és töredezett haj ismérvei

Napjainkban a külső megjelenés szerepe felértékelődött és a Nők ehhez alkalmazkodva mindig próbálják a legjobbat kihozni magukból. Egy Nő megjelenésének lényeges és meghatározó eleme a frizura, ezért nap, mint nap formázzuk, sőt sokan mossák is, ezzel kitéve olyan megpróbáltatásoknak a hajat, melytől szárazzá és töredezetté válhat mind a fejbőr, mind a hajvégek. Szeretnél mindennap tökéletesen ápolt hajat? Ez érthető, de kíméled hajad pláne a túl gyakori mosástól, szárítástól, mert töredezetté és szárazzá válhat! Azoknak a nőknek, akiknek a hajukra következő ismérvek  jellemzőek szólnak majd a következő ápolási tippek mesterfodrászunktól..

A száraz és töredezett haj jellemzői:

  • Érdes tapintású,
  • Fénytelen, fakó,
  • Nehezen fésülhető, formázható,
  • A haj nem rugalmas,
  • Gyakran társul hozzá száraz korpa is,
  • A fejbőr szarurétege száraz, elvesztette rugalmasságát, ami kellemetlen tüneteket is okoz, mint például piros foltok és húzódó fejbőr.

A kialakulásnak az okai

A megfelelő faggyúmirigy működés esetén a haj fényes és egészséges, azonban ha ennek a működése rendellenes és túl kevés termelődik, akkor a haj szárazzá válik, ha pedig túl sok akkor zsírossá. A vegyszerrel történő “beavatkozások”. mint festés, dauerolás, valamint a helytelen hajmosási szokások is eredményezhetnek ilyen jellegű problémát. A kémiai kezeléseket pontosan ezért kell szakemberre bízni, és érdemes még festetni is inkább fodrász segítségével, aki professzionális termékekkel dolgozik és olyan anyagokat használ, melyek kevésbé roncsolják a hajat.

Miután a száraz és töredezett haj előidézése gyerekjáték az elsődleges cél  ennek a hajproblémának a kialakulásának a kiküszöbölése. Ha szeretnénk megőrizni hajunk egészséges állapotát, akkor az első lépés az otthoni  helyes hajápolás, amely csak akkor lehetséges, ha hajunk adottságához megfelelő termékeket választunk. A hajszálaknak is van természetes öregedési folyamata, amely a melanin tartalom csökkenése miatt indul el, és azzal jár, hogy a fejbőr szárazzá válik, a hajszál pedig vékonnyá és törékennyé. Az idő előrehaladtával, ezért különleges odafigyeléssel kell ápolni hajunkat.

Kezelési tippek a száraz és töredezett hajra

1. Természetes sörtével készült hajkefe

A száraz és töredezett haj elektromossággal feltöltődött állapota miatt, ha szintetikus kefét használunk ezt tovább fokozzuk és a haj még törékenyebbé válik. Természetes sörtéjű kefe használatával kiküszöbölhető ennek mérséklődése. Így az nem töltődik fel elektromossággal és neked sem kell a mindenfele szálló hajszálakkal küzdeni.

2. A száraz haj ápolása és formázása

A megoldáshoz vezető úton az első állomás a kíméletes hajmosás. A hajat 2-3 naponta szokás mosni, ám ősszel és télen érdemes megpróbálni kitolni a hajmosások közötti időintervallumot, mert a hajzsír védelmére szüksége van hajadnak ezekben a hónapokban. A lényeg, hogy ha teheted, csúsztasd el egy nappal a hajmosást, így előbb-utóbb magától is kevesebb zsírt termelnek majd faggyúmirigyeid. Nyáron még megteheted, ősszel és télen már viszont egyáltalán nem jó ötlet hagyni megszáradni a hajadat, sőt alaposan át kell szárítani és a legjobb, ha nem indulsz el egyből utána, hogy meg ne fázzon a fejbőröd. Ha helyesen mosol hajat, akkor a hajad is kevésbé lesz zsíros, aminek az alapja az, hogy a sampont nem a hajra viszed fel, hanem a tenyeredben habosítod fel és utána kerül a fejbőrre tarkótól homlok felé haladva. A száraz hajat óvni kell hajmosásnál és formázásnál is. A fejbőrt és a hajat is kímélni kell a hőtől, tehát a túl magas szárítási hőmérséklet káros és tilos is. Akkor csinálod helyesen a műveletet, ha alacsony hőmérsékleten elővigyázatosan végezed a szárítást és a hajmosásra is egyaránt igaz, hogy túl meleg vizet ne használj.

 

 

3. Belső hajápolás

Nem csak kívülről, hanem belülről is lehet táplálni, és érdemes is a szépségünket, amelynek meghatározó része a hajunk. Táplálék kiegészítők, vitaminok és egészséges, valamint helyes táplálkozással lehet hajunkat belülről támogatni, hogy irigylésre méltóan szép legyen. A B, C és E vitaminok a legfontosabbak a haj egészségének szempontjából, így ezeket kell valamilyen formában bevinni a szervezetbe. A cink számos enzim aktiválója, ezáltal fejti ki hatását a bőrre, hajra és a körmökre is., valamint, a haj növekedését és az új hajsejtek képződését serkentheti, ezért ennek bevitele is ajánlott. Természetes cinkforrások: sörélesztő, friss osztriga, hús, tojás, sajt, zabpehely. Ha szeretnéd, hogy hajszálaid belülről ragyogjanak, mindig táplálkozz helyesen és igyekezz bevinni ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat.

4. Pakolás és védelem, masszírozás
Az őszi-téli időszakban a száraz haj esetében pláne fontos, hogy olajokban és vitaminokban gazdag pakolást használjunk. A haj nedvességtartalmát kimosást nem igénylő ápoló spray-vel is pótolhatjuk. Száraz haj formázásnál mindig használjunk védelmet nyújtó készítményeket. Minden hajtípus esetén, tehát száraz és töredezett haj esetében is a fejbőr masszírozásával elősegíthetjük a megfelelő vérellátását és stimuláljuk a faggyúmirigyek normális működését, így a haj egészséges állapotának a visszaállását is támogatjuk ezzel.

5. Professzionális Oxigénterápia szalonjainkban száraz, töredezett hajú hölgyeknek és uraknak

Tartós és hatásos eredményeket az otthoni ápolás mellett a más hozzáértő szakember, azaz fodrász által végzett professzionális kezelésekkel való támogatással érhetünk el. Szalonjainkban a száraz és töredezett haj ápolására Oxigénterápiát javasolunk, aminek köszönhetően a fejbőrt tisztítjuk és 49 vitamint és ásványi anyagok juttatunk a hajhagymákig, ami segítséget nyújt a száraz és töredezett haj regenerálásában.

pink line

Már hajmosás után pár órával csúnyának és ragacsosnak érzed hajad? A hajmosás lassan napi rendszerességű programmá válik az életedben? Ha a haj zsírosodás problémájával küzdesz tudnod kell, azt a faggyú termelés túlzott megnövekedése okozza, de nem lehetetlen a probléma kezelése! 

Sokan küzdenek a zsíros haj okozta kellemetlenségekkel, hiszen ha a haj állaga nem megfelelő, akkor küllemünk is ápolatlanná válik. A zsírosodást a hormonok működése okozza, amely miatt ha több  faggyú termelődik, mint amennyire szükség van az egészséges fejbőrnek, akkor generálódik ez a probléma.  A zsíros haj is egy olyan rendellenes jelenség, amit kezelni kell, ezért mi összeszedtünk pár jó tanácsot, hogy megkönnyítsük a mindennapokat. Minden hajprobléma esetén érdemes fodrász segítséget kérni a kezelési lehetőségekről. Szalonjainkban hajdiagnózis szolgáltatással várjuk vendégeinket, mely a kezelési lehetőségek feltérképezését teszi lehetővé. A fodrász által javasolt kezelési terv garantáltan hatásosabb, mint ha végtelen próbálkozások sorába kezdünk, hiszen személyre szabottan kerül kialakításra.

  1. Megfelelő frizura

A fodrász szakmában eltöltött évek alatt is tapasztaltam, hogy ha a vendégnek zsírosodásra hajlamos haja van, akkor nem ajánlott a hosszú forma, hiszen a haj adottságaidhoz passzoló frizurát kell választani és csak utána érdemes megkezdeni a hajápolást. Jó megoldás lehet egy rövidebb frizura, hiszen ezzel a haj mosási folyamata is gyorsabb. A hullámos frizura is célravezető lehet, mert nem tapad a fejbőrhöz, azaz nem lapul rá és így kevésbé fog zsírosodni. Ha tetszik a hullámos haj, akkor ne habozz megcsináltatni a tartós hullám eljárást, mely során az alkalmazott folyadék nedvességet von el a hajszálaktól és a fejbőrtől, így az nagyobb zsírt képes majd felszívni, mint előtte.

2. kombinált és megfelelő tisztítás

A gyakori mosás eltávolítja a savas védőréteget, és ezt a fejbőr majd még több faggyú termelésével próbálja majd pótolni. A megoldás az ördögi kör kialakulása ellen az, hogy gyógynövényeket és bio anyagokat  tartalmazó enyhe samponokat kell használni.

Bizonyos növényi kivonatok, mint a rozmaring, zsurló és kakukk fű használata,. azért ajánlott, mert csersav tartalmuknak köszönhetően összehúzzák a faggyúmirigyeket. Ezeket akár otthon készült teákkal, öblögetéssel is felviheted hajadra.

Ezek alkalmazása, azért nagyon hatékony, mert anélkül szívja fel a zsírt, hogy a termelést fokozná. Hosszú fazon esetén, a zsíros haj mellé szokott sajnos párosulni a törött hajvégek okozta gondok. A megoldás, a kombinált ápolás, melynek a lényege, hogy a haj tövén és a végen más-más sampont/balzsamot használunk az adott problémára speciálisan.

3. rendszeres radírozás

A zsíros haj nem csak esztétikai problémát okoz, hanem a gombák és baktériumok számára is tökéletes táptalaj. Legalább havi egy radírozás segítségével megelőzhetjük a további problémák felmerülését a tisztító hatásának köszönhetően. Az alkalmazása is igen egyszerű, megnedvesített hajban kell eloszlatni egyenletesen és bemasszírozni. A hatóidő 10 perc, majd alaposan ki kell öblíteni samponnal.

4. ideális kefe és fésű

Nem is gondolnánk, hogy még fésűből vagy keféből sem mindegy, hogy milyet használunk. A természetes anyagú, nem hegyes fogú fésű az ajánlott első sorban. A jó kefe nem karcol, és sörtéinek szabályosan rendezettnek kell lennie. Hosszú hajhoz ritka, rövid hajhoz sűrű sörtéjű kefe szükséges, melyeket minden hajmosás alkalmával meg kell mosni. A nem megmosott fésű szennyeződést és zsírt juttat a frissen mosott hajra.

5. Részleges mosás

A nem rendkívül zsíros haj estében két mosás közötti időt meg lehet úgy is hosszabbítani, hogy csak bizonyos részeket mosunk meg. Minél kisebb mennyiségű samponnal mossuk meg csak azokat a részeket, melyek már nem állnak jól, majd alaposan öblítsük is ki. Azonnali segítséget nyújthat még a száraz sampon, amely gyakorlatilag egy púder, mely felszívja azonnal a felesleges zsírt. Leheletnyit kell csak használni és be is kell masszírozni, majd végül ki is fésülni.

A mester tanácsa

“A természetesség híve vagyok. Ez egyaránt igaz a megjelenésre és az általam használt termékekre, hajápolókra is. Hiszen nincs is jobb alapanyag annál, amit a szabadban találhatunk és már őseink is előszeretettel használtak. Ezért érdemes otthoni hajápolás során is segítségül hívni a növények adta lehetőségeket.” – Kajtár Nóra, hajgyógyász

A nők esetében az Önmagukkal való elégedetlenség sokszor szül vágyat a változtatásra, a megújulásra. A megjelenés meghatározó része a frizura, így nem csoda, hogy ennek, akár a drasztikus  megváltoztatásán is elgondolnak. Ha új hajszínre vágysz, vagy már korábban festve volt a hajad, akkor tudnod kell azt, hogy a festett haj speciális ápolást igényel. Kezd el hajad ápolást Szabó Imre profi fodrász tanácsainak segítségével, hogy az egészséges és élettel teli maradhasson.

A festett haj, mint sajátos hajtípus

Az egészséges haj rendelkezik egy olyan réteggel, mely védelmet biztosít és fenntartja a haj természetes hidratáltságát. Ez a védőréteg azonban, az oxidációs festékek hatására sérül, és a haj fizikai és kémiai tulajdonságának megváltozását generálja. A festett hajnak így a kémiai beavatkozás hatására  sajátos szerkezeti igényei és jellemzői vannak. A festett hajjal többféle probléma is fel szokott merülni, például hogy  száraz, szalmaszerű, fakó és élettelen.

Mi okozza ezeket a problémákat?

A festés durvább hajszövetet eredményez, a kutikula viszont csak sima állapotában képes visszaverni a fényt, így már nem ragyog a haj úgy, mint  festés előtt. A hajfesték használatával a haj pigmentjei is gyengülnek és fakó, fénytelen hatású lesz. Miután sérül a haj természetes védelme is, így a sérülékenyebb lesz, és a felszíne is durvává változik. A szőke hajúak frizurája van kitéve a legnagyobb megpróbáltatásnak, hiszen a világosítási folyamat több kártékonyt oxidánst igényel, így a haj is jobban sérül és töredezettebb lehet. A festett hajszín azért nem ragyog, úgy mint a természetes, mert az eljárás a hajfelszínén is okoz mikrosérüléseket. Ezért veheted észre, hogy a fodrásztól kilépve még ragyog hajszíned, de pár hét múlva már fénytelenné válik.

A hajszínváltoztatás következtében nő a porozitás is, amely negatív irányba befolyásolhatja a színmolekula megtartó képességét. A felmerülő problémák sora végeláthatatlannak tűnik, pedig nem lehetetlen a megoldásuk. A festett hajad is ragyoghat a nagy napon, ha megfogadod tanácsainkat! A haj károsodása festésénél kiküszöbölhető, ha szakemberre, azaz fodrász kezére bízzuk a festést, főleg ha világosítani szeretnénk hajunkon.

Hogyan kezelhetőek

1. Tudatos termékválasztás

A hajápolásban két fontos elvet kell követni, a rendszerességet és a tudatos termékválasztást, ha ezeket megfogadod, akkor jó úton haladsz a probléma megoldása felé. Kérd fodrász segítségét, aki garantáltan a haj adottságaihoz mérten fog termékeket ajánlani.

Színvédelem és ápolás festett hajra

Chroma Captive a festett haj ápolására és Chroma Riche az igénybe vett festett és melírozott hajra

A festett haj gyorsan veszít színéből és a ragyogásból, a haj káros külső hatások miatt szárazzá és mattá, a hajszín pedig fénytelenné válik. A festett haj gyakran kiszárad, a hajszál felszíne egyenetlen lesz, ezért nem tudja visszaverni a ráeső fénysugarakat. A haj csak  akkor fog tündökölni és fényleni, ha a felszíne egyenletes és sima, mert így valósul meg az optimális fényvisszaverődés.

 

2. Kíméletes formázás

Pihentesd hajadat és ne tedd ki folyamatosan formázásnak, szárításnak. Kerüld a forró levegővel való szárítást és a mindennapos egyenesítést. Két hajmosás között tarthatsz villámkúrát kimosást nem igénylő hajápolók használatával és mindig ápold a hajvégeket is. Ha mindenképpen formázni szeretnéd hajadat, válassz inkább olyan technikákat, amik nem igényelnek hőt. Például fond be este hajadat, ha azt szeretnéd, hogy másnap gyönyörű hullámos legyen.

Egy frissítő vágás mindig javít! A hajat ugyan nem “gyógyíja meg” viszont egyből egészségesebbnek látszik majd tőle, ha a kettéhasadt hajszálakat rendszeresen visszavágatod. Tévhit, hogy így gyorsabban fog nőni a hajad, az viszont igaz, hogy a sérült töredezett haj nehezebben nő meg, így érdemes a töredezett hajvégektől megválni, mert hosszútávon ez hozzásegít ahhoz, hogy újra egészséges legyen hajad.

– Varga Szabolcs, hajgyógyászat

A hajas fejbőr hámsejtjei is amikor elöregednek, újak váltják fel, amely ha normális ütemben történik fel sem tűnik. Ha ez a hámlási folyamat felgyorsul, akkor jelentkezik a korpásodás problémája, amely nem csak a megjelenést rontja esztétikailag, hanem gyulladás vagy gomba jelenléte is okozhatja a problémát, ezért mindenképp kezelni kell! 

A profi fodrász véleménye a korpás fejbőrről

Az egészséges fejbőr három hetente újul meg, azaz ennyi időnként cserélődik és ez a folyamat végbemenetele láthatatlan is. A korpásodás akkor merül fel, ha a fejbőr gyulladása miatt felgyorsul a hámsejtek öregedése és ezáltal láthatóvá válik a fejbőrön. A korpa tehát nem más, mint a levált szaruréteg, mely mennyiségileg túlságosan megnő az egészséges működés felborulása miatt. Kétféle típusát különböztetjük meg a korpásodásnak: a száraz és a zsíros.

A zsíros korpásodás

A korpásodásnak ezt a típusát szaknyelven seborrhoea capitisnek nevezzük. A fejbőr a fokozott faggyútermelés miatt zsírossá válik és a felgyülemlett levált hámsejtek összetapadnak és ezáltal nehezen lehet eltávolítani is. A túlzott faggyútermelés, melyet az androgén hormonok idéznek elő, jó táptalaj a fejbőrön található gombáknak, így azok elszaporodása okozza a fejbőr gyulladást.  A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél és náluk is nagyon fontos, hogy sor kerüljön a kezelésre. A tünetek kezelés nélkül is enyhülni kezdenek, de csak 50 év felett.

A száraz korpásodás

Ez a típus abban a különbözik a másiktól, hogy miután száraz korpásodásról beszélünk, a faggyútermelés nem kóros, így nem alakul ki zsírosodás, tehát a korpa nem tapad a hajhoz. A korpásodás mellé más a haj küllemén jelentkező problémák is jelentkeznek, mint például a szárazság, fénytelenség, töredezettség és a nehezen fésülhetőség. A rendellenesség hátterében több ok is húzódhat, melyből elöljáróban csak néhányat említenénk: fejbőr megfázás, genetikai hajlam, helytelen táplálkozás, vegyi anyagok és a stressz.

 

A tünetei

– A fejbőr viszketése
– Nagyon száraz haj
– Túl zsíros haj
– Fokozott hajhullás
– Töredező haj
– A fejbőr gyulladásai, látható piros foltok
– Egyéb testrészeken is száraz és korpás a bőr

A korpásodás okai

A probléma kialakulásának az oka lehet genetikai adottság, azonban mi magunk is előidézhetjük rossz szokásainkkal vagy helytelen táplálkozással, sőt a stressz is vezethet ilyen jellegű hajproblémához. A tünet akkor igényel kezelést, ha azt a rendszeres és megfelelő termékekkel történő tisztítással és ápolással nem oldható meg.

A nem megfelelő hajápolási szokások, amely jelentheti akár a túl gyakori mosást vagy a túl forró levegővel való hajszárítást olyan tünetet okozhat, mint a fejbőr kiszáradása. A nem megfelelő faggyútermelés és a szárazság miatt a fejbőr viszketni kezd. A hajmosási és ápolási szokásink tehát meghatározzák hajunk állapotát és képes negatív irányba befolyásolni is ezt, ezért nagyon fontos, hogy az otthoni hajápolást jól végezzük.

Helytelen táplálkozás és a kevés folyadék bevitel a teljes szervezetünkre negatívan hat, sőt a hajunkat is megviseli. Ha a szervezet nem kap kellő mennyiségű folyadékot, az meglátszik a bőrön is, tehát a fejbőrön is kiszáradás formájában. A napi szükséges folyadékmennyiséget fedezhetjük vízből, gyógyteákból, vagy akár gyümölcsléből is.

A zsíros korpásodás

Minden hajprobléma esetén ki szoktuk hangsúlyozni, hogy életmódbeli változások is szükségesek lehetnek, valamint érdemes természetes hatóanyagokat segítségül hívni a megoldáshoz és ami a legfontosabb, hogy mindig érdemes szakemberhez fordulni. Szalonjainkban hajdiagnózissal és szakszerű ápolással várunk minden szépülni vágyót, így olyan kezeléshez jut a vendég, mely által a haj adottságoknak megfelelő regenerálást kap. A kezelés része, hogy az adottságok feltérképezése által ajánlást teszünk az otthoni hajápolás tekintetében is, így az otthoni utókezelés is hozzásegít az esetleges  rendellenességek, tehát a korpásodás megszüntetéséhez is.

Fésülködés közben egyre több hajad hullik ki? Bár mások azt mondják nem ritkult a hajad te mégis érzed? Először próbálsz nem tudomást venni róla, aztán mégis egyre többször eszedbe jut majd elkezdesz félni és utána olvasni. Miután sok nő szenved ettől a problémától és van, hogy alaptalanul, úgy gondoltuk ideje pár fontos dolgot tisztázni a témában…

Mikor beszélünk rendellenes hajhullásról?

Rendellenesnek akkor tekinthető a hajhullás, ha nem csak hogy túlzott mértékű, hanem a normál  újranövés sem történik meg. Miután nem csak hogy hullik, hanem nem nő is újra ritkulás veszi kezdetét. Az “elvesztett” hajszálak számából tudhatjuk meg, hogy probléma van-e , hiszen ha naponta több mint 40-60 száltól veszünk búcsút, akkor a jelenség valóban nevezhető hajhullásnak. Kétféle típust különböztetünk meg, így lehet foltos vagy szétszórt. Mindkét típus esetében fenn áll a maradandó kopaszság veszélye, ha a szőrtüszők, valamint a bennük lévő hajszemölcs elpusztul. Akkor van lehetőség a kezelésre, ha ezek a szemölcsök nem pusztulnak el, mert így a rajta elhelyezkedő mátrixsejtek osztódását serkenti lehet.

A kiváltó okok

A hajhullásnak számos oka lehet, ezért mi összeszedtünk párat és a lehetséges megoldásaikat is. Fontos azonban, hogy mindig keressünk fel szakembert, akik professzionális kezelésmóddal segítik a folyamat helyreállást és ne kísérletezzünk az otthoni praktikákkal és városi legendákkal. Vannak komolyabb kiváltó okok, mellyel felvenni a harcot nagyon nehéz, mint a genetika és hormonális problémák, viszont lehetséges, hogy csak vitamin hiány áll a háttérben. A probléma összetettsége miatt nélkülözhetetlen az orvosi diagnózis felállítása, azaz a vérvétel, hogy kirajzolódjanak az esetleges hiányok, illetve mikrókamerás hajdiagnosztika is segíthet a felderítésben.

A fogyókúra 

A télen felszedett plusz kilóktól tavasszal, illetve nyáron még drasztikusabban és gyorsabban próbálunk megszabadulni. A kíméletlen fogyókúra sohasem ajánlott, mert a fontos tápanyagok hiánya nem csak a szervezetet, hanem hajunkat is megviseli. A kimerültség a haj állapotán is hamar megmutatkozik: fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint szokott. Hajunk állapotának negatív irányba való megváltozása intő jel lehet, hogy valamit nem jól csinálunk, hiszen szervezetünk különféle tünetekkel jelzi felénk, ha gond van. A fogyókúrás gyógyszerekkel és az egyoldalú táplálkozással is képesek vagyunk ártani hajunknak, így körül tekintően kell étkezni és ezeket alkalmazni.

Tippünk: A legfontosabb, hogy ne sanyargassuk testünket, hanem egészséges táplálkozással próbáljuk meg felvenni a harcot a kilók ellen, valamint fontos a folyamatos testedzés. A csírák fogyasztásával pótolhatjuk vitamin készletünk hiányát és jót tesz a bőrünknek és a hajunknak is!

A stressz

Számtalanszor hallottuk már, hogy próbáljunk meg harmonikus nyugodt életet élni és ideje ezt meg is fogadni. A probléma ebben az esetben úgy jelentkezik, hogy a haj életciklusa lerövidül és sok hajszálunk kerül hirtelen telogén szakaszba. A stressztől és a lelki bántalmaktól is megtudunk betegedni, ezért ha nem tudjuk Önmagunk kezelni ezen problémáinkat, ne féljünk segítséget kérni. Érdekesség, hogy maga a hajhullástól való félelem is előidézheti a hullást, így ha jelenleg nem érint minket a téma érdemes kerülni is, akkor pláne, ha tudjuk, hogy genetikánkból adódóan hajalmosak lehetünk rá.

 

Tippünk: Érdemes a mindennapokba beépíteni valami relaxációs módszert. Ha magunktól nem sikerül lelkünket gyógyítani, keressünk fel kineziológus szakembert, aki stresszoldással sokat segíthet problémánkon.

A gyulladások és betegségek

Hosszan tartó betegség következtében szervezetünk energiakészlete legyengülhet, kimerülhet. Különböző gyulladások, amit okozhat például egy rossz fog vagy a pajzsmirigy rendellenességek is  hajhulláshoz vezethet. Amennyiben gyógyszer szedésénél észlelünk fokozottabb hajhullást azt mindenképpen jelezzük kezelő orvosunknak és fontoljuk meg a váltást. Antidepresszánsokkal, fogamzásgátlókkal egyébként sem árt az elővigyázatosság.

A foltos hajhullást az immunrendszer zavar is okozhatja, ezért tényleg fontos komolyan venni a problémát, mely egy jelzés is egyben. A zónás hajhullás kifejezetten egy olyan típus, amit helyi fertőzések és gyulladások képesek generálni.

A következők által alakulhat ki hajhullás:

– hosszantartó láz
– véralvadás gátló szerek szedése
– fogyókúrás gyógyszerek
– rossz vérkeringés
– alacsony vérnyomás
– fogamzás gátlók
– vitaminhiány ill. túladagolás
– időskori kopaszodás

Tipp: A fogorvostól mindenki fél, de mindig keressük fel, ha problémát észlelünk, mert a szervezetünkben sokféle tünetet produkálhat, amit érdemes megelőzni. Ne becsüljük alá a gyógyszerszedés esetében felmerülő hajhullást, mert ez egy figyelmeztetés számunkra, hogy ideje új alternatívát választani.

 

Az öröklött gének és a hormonális problémák

A nők esetében az öröklött hajhullás más, mint a férfiaknál lezajló folyamatok és a hormonok szerepe ugyanolyan fontos ebből a szempontból. Androgén férfi hormonokat a női szervezet is termel. A férfi- női hormonok egyensúlyának megbomlása, azaz a női szervezetben a férfi hormonok elburjánzása többféle tünetet képes generálni. A kopaszodás kialakulásáért ebben az esetben a tesztoszteronból képződő DHT (Dihydrotesztoszteron) a felelős. Az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, majd a a hajszálak életciklusa is rövidül és kialakul a kopaszodás. Ha a mérleg a másik oldalra billen, azaz ösztrogén dominancia alakul ki, az is vezethet hajhulláshoz.

 

Ez a jelenség könnyedén kialakulhat, emiatt népbetegségnek számít, hiszen táplálékkiegészítők, fogamzásgátlók sőt még a csapvíz is indukálhatja az ösztrogén szint kórós megnövekedését. Tünetei az ilyen jellegű hullásnak, az elvékonyodó hajszálak, és az erőteljesebb hajhullás a fejtetőn, valamint a választéknál.

Tippünk: Ha csak felmerül a hormonháztartással kapcsolatos rendellenesség keress fel mindenképp egy endokrinológust, aki szakszerűen diagnosztizálja a problémát. A csalán és a lenmag beiktatása a kezelésbe hatékonyan segíti a helyreállást.

A terhesség

A nők életében csodaszép az a kilenc hónap, amikor a pici növekszik bennük. A terhesség közben viszont miután még egy valakit táplálunk mindennel, amit elfogyasztunk, ezért úgy kell megtervezni a táplálkozást, hogy kellő vitamin mennyiség jusson mindkettőtöknek. A hajhullás nem csak a várandósság hónapjaiban, hanem a születés után is fél akár egy évig fennállhat ennek a kockázata, melynek hátterében vitamin és – ásványi anyag hiány, valamint a progeszteron szint növekedése is közre játszhat. A megfelelő tudatos táplálkozás és a terhesség alatt szedhető vitaminok kiváló támogatást nyújtanak a folyamat visszafordításában.

Tippünk: A haj visszavágatása, azaz egy rövidebb frizura választása is jó megoldás a probléma kezelésére.

A kezelési lehetőségekről általában

Természetesen a szakemberek felkeresése nem kihagyható a kezelések kialakítása esetén, azonban vannak olyan alapvető módszerek és kúrák, melyeket kiegészítésként otthon érdemes a mindennapokba belecsempészni. Ezek olyan egyszerű dolgok, melyeket ha alkalmazunk garantáltan eredményeket érhetünk el. Csak pár eshetőséget mutattunk be, tehát számos más oka is lehet a hajhullásnak.

Szalonjainkban a hajad ápolás előtt  hajdiagnosztikát végzünk, egy erre alkalmas professzionális mikrókamerával, melynek segítségével megismerjük hajad adottságait. Ez a feltérképezési fázis, azért fontos az ápolás előtt, mert így tudunk személyre szabott segítséget nyújtani hajadnak, valamint így nálunk biztosan fény derül arra, hogy ha szakember beavatkozására is szükség van problémád megoldására.

A következő kiegészítő módszerek és javaslatok alkalmazása is mindenképpen hasznos:

– egészséges vitamindús táplálkozás
– rendszeres masszázs, főleg hajmosás közben, hogy a tápanyagok jobban hasznosuljanak
– kiegészítésképp hajnövesztő készítmények, főleg a gyógynövényesek hatékonyak
– a gyógynövények közül a nyírfa és a csalán különösképp ajánlott
– A vitaminok közül az A ( narancssárga gyümölcsök és répa) és E (növényi olajok)
– elegendő vas-, és cinkfogyasztás

Az egészséges és szép haj ékszerként díszít, így akár hullik a hajad, akár nem figyelj oda rá és ápold megfelelően főleg nyáron. Szalonunkban egyénre szabott hajápolási kényeztető rituálékat kínálunk, melyet egy hajdiagnosztika előz meg, egy háromszázszoros nagyításra alkalmas mikrókamerával, amely azért is hasznos, mert nálunk biztosan kiderül, ha valóban komoly probléma van a hajaddal. Legyen az akár a hajad, akár más részed, mely testi tünetet produkál, mindenképpen járj utána mi is okozza az. Tudatosság, Odafigyelés és ápolás- ez a mi tanácsunk mindenkinek.

Szalonjainkban szakembereink teljes körű tanácsadással, mikrokamerás hajdiagnózissal, és hajgyógyászati kapcsolattal segítik kideríteni, miért hullik a hajad. A hajhullás megelőzésére, és kezelésére, komplex kezelési programot, és speciális termékeket kínálunk szalonjainkban! Van megoldás, és mi segítünk megtalálni!

Innovatív és méreganyagmentes hatóanyagok az egészséges fejbőrért!

Oxigén terápiás fejbőr kezelésünk során nagy nyomású oxigén segítségével juttatunk vitaminokat és ásványi anyagokat a fejbőrbe, melyek mikromolekuláris méretűek, így valóban a sejtek mélyére jutva fejtik ki hatásukat.

Fogadd meg a mester fodrász tanácsait és ápold hajadat mindig annak megfelelően, hogy milyen problémája van, és mire van szüksége. Szakembereink a professzionális Kérastase hajápoló termékeket ajánlják, melyek között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Ha pedig olyan megoldásokat szeretnél választani, melyek azonnali hatást nyújtanak, arra is lesz megoldásunk! Gyere el szalonjaink egyikébe és együtt biztosan megoldást fogtok találni, hogy frizurád minden nap egészséges és szép legyen!

gomb3

[related_posts_by_tax format=”thumbnails” image_size=”full” posts_per_page=”3″][contacts]